Skolbio

SAMEBLOD

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Årskurs 9
Salong: Filmstaden Sickla salong 1

Sameblod är nominerad till hela 7 st Guldbaggar!

Rekommendation: Okunskapen kring Sveriges koloniala historia är enorm, hur vi behandlat vårt ursprungsfolk och det är en skamfläck. Nu är det dags att berätta. Förtryck leder till att beröva människan sin självkänsla. Först 1993 bildades Sametinget.

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdisciplin och kolttvång.

Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Sameblod har gjort Lene Cecilia Sparrok som har yrket renskötare, till något av ett språkrör för det förflutnas orättvisor. Men hon är intresserad även av dagens frågor och talar engagerat om konflikterna i anslutning till planerna på att bygga ut enorma vindmölleparker i områden präglade av renskötsel. Sametinget bildades i syfte att förbättra de svenska samernas möjligheter som ursprungsfolk att bevara och utveckla sin kultur.

Press:
”Det är tidigt 1930-tal och den svenska rasbiologin har ännu inte börjat tappa mark. Man lever i villfarelsen att mänsklighetens utveckling hör samman med
att raser inte bör blandas.” SvD

”Sameblods” nyansrika och mångfacetterade skildring av vad det kan innebära att tvingas säga upp sin tillhörighet för att nå det vi gärna vill kalla ”assimilering”. Det är en film alla inblandade kan vara stolta över.” DN

Längd 107 min, svenskt tal
Sverige 2017, spelfilm, (Distribution: Swedish film/Nordisk film)

Medverkande:
Lene Cecilia Sparrok Mia Erika Sparrok Maj-Doris Rimpi

Regi: Amanda Kernell

Foto: Sophia Olsson, Petrus Sjövik

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Välj speltillfälle Platser kvar
2018-02-1309:30-11:25 58
2018-02-1412:30-14:25 31
2018-02-2009:30-11:25 143

Avtalskund

För att boka evenemang och se utvalda evenemang behöver du först logga in din skola eller förskola.

Ej avtalskund

Icke avtalskunder kan boka i mån av plats. Kontakta oss för information om hur man bokar, pris och andra frågor (tel: 08-718 95 31). För information om hur du skriver avtal för din förskola/skola, se avtalsinfo.
Jag heter:
*
Min e-post:
*
Mobilnummer:
*
Övrigt:
* OBLIGATORISKT FÄLT

För allas trevnad...

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram