Skolbio

NOJOOM – 10 ÅR OCH FRÅNSKILD åk 9

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Årskurs 9
Salong: Filmstaden Sickla salong 2

Rekommendation: För många flickor är barnäktenskap fortfarande verklighet på grund av starka traditioner och bristen på utbildning. Nojooms berättelse spred sig både i landet och internationellt och hjälpte andra flickor att våga söka hjälp. 2014 röstade FN fram en lag som förbjuder barnäktenskap.

Baserat på en verklig berättelse. En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana’a och bönfaller domaren att bevilja henne skilsmässa – flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden, till familjens flytt till huvudstaden Sana’a där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin.

Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld nu förvandlats till något skrämmande och hotfullt. Nojoom är en stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vacker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet.

Regissören, Khadija Al Salami, Jemens första kvinnliga filmskapare och producent, tvingades själv till barnäktenskap vid 11 års ålder. Filmen är inspelad i Jemen bara veckor innan det stora inbördeskriget bröt ut. Filmen har hyllats för sitt fantastiska foto och fick priset för Best Cinematography vid Malmö Arab Film Festival 2015 och Best Muhr Feature Fiction på Dubai International Film Festival 2014.

Nojoom bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från 2009 om en verklig händelse där en liten bortgift flicka i Jemen efter en lång kamp beviljas skilsmässa. Boken publicerades 2009 och är nu utgiven i 35 länder och översatt till 16 språk. Läs den!

Press: ”Khadija al-Salamis röst finns i hög grad hos den unge domaren, själv far till en dotter i Nojooms ålder.Han tar sig an den desperata lilla flickan som lyckats ta sin tillflykt till domstolslokalen. Fattigdom och arbetslöshet är bakgrund och orsak till Nojooms allt för tidiga äktenskap.” Sydsvenskan

Längd 96 minuter

Svensk text, Jemen, Frankrike, Förenade Arabemiraten 2016, spelfilm, (Distribution: Arab Cinemas in Sweden)

Medverkande:
Reham Mohammed, Rana Mohammed, Ibrahim Al Ashmori, Naziha Alansi

Regi: Khadija Al Salami
Foto: Victor Credis

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Dela evenemanget

Boka evenemang

Välj speltillfälle Platser kvar
2018-03-0812:30-14:10 88

Avtalskund

För att boka evenemang och se utvalda evenemang behöver du först logga in din skola eller förskola.

Ej avtalskund

Icke avtalskunder kan boka i mån av plats. Kontakta oss för information om hur man bokar, pris och andra frågor (tel: 08-718 95 31). För information om hur du skriver avtal för din förskola/skola, se avtalsinfo.
Jag heter:
*
Min e-post:
*
Mobilnummer:
*
Övrigt:
* OBLIGATORISKT FÄLT

För allas trevnad...

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram