Skolbio

DIKTATORN

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Årskurs 6-8
Salong: Filmstaden Sickla salong 2

DIKTATORN – KLASSIKER

Rekommendation: Att med humor visa på krigets absurditeter – i det absurda att göra skillnad mellan människor, dela in dem i raser och klassificera dem som värda och mindre värda. Det är livsbejakande och lärorikt.

Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga hela världen under sig.

Diktatorn från 1940 spelades in medan andra världskriget pågick och är i sin pricksäkra parodi av Hitler både genial och vågad. Här spelar Charlie Chaplin två roller: den fåfänge, maktgalne diktatorn Hynkel och den lille judiske barberaren. De är varandras fiender och motsatser – men utseendemässigt till förväxling lika varandra. ”Diktatorn” är ett av filmhistoriens absoluta måsten och tidlös som utgångspunkt för samtal om främlingsfientlighet, demokrati och krigets absurditet. Den ställer också en ständigt aktuell fråga på sin spets: Får man skämta om vadsomhelst?

I Filmhandledningen finns Barberarens/Chaplins sluttal i sin helhet på engelska.

Nazisterna avskydde Chaplin som låg på flera listor över rikets fiender. Redan 1936 bannlyste propagandaminister Joseph Goebbels hans film Moderna tider. I Sverige och Frankrike hade filmen först premiär efter 2:a världskrigets slut. Finansiärerna drog sig undan och distributörer ställde sig tveksamma. Men Chaplin var fast besluten att fortsätta arbetet, satsade egna pengar och fick småningom stöd av självaste president Roosevelt.

Medverkande:
Charlie Chaplin, Jack Oakie, Paulette Goddard, Reginald Gardiner, Henry Daniell,
Billy Gilbert och Maurice Moscovitch mfl

Regi: Charlie Chaplin

Foto: Roland Totheroh och Karl Struss

Längd 124 min , svensk text
USA 1940, spelfilm, (Distribution: FilmCentrum)

 

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Välj speltillfälle Platser kvar
2018-02-2109:30-11:35 5
2018-03-0912:30-14:35 51

Avtalskund

För att boka evenemang och se utvalda evenemang behöver du först logga in din skola eller förskola.

Ej avtalskund

Icke avtalskunder kan boka i mån av plats. Kontakta oss för information om hur man bokar, pris och andra frågor (tel: 08-718 95 31). För information om hur du skriver avtal för din förskola/skola, se avtalsinfo.
Jag heter:
*
Min e-post:
*
Mobilnummer:
*
Övrigt:
* OBLIGATORISKT FÄLT

För allas trevnad...

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram