Skolbio

FLICKAN, MAMMAN OCH DEMONERNA – Guldbaggevinnare!

Regi: Suzanne Osten
Målgrupp: Skolår 5 – 9
Salong: Filmstaden Sickla salong 1

REKOMMENDATION

En vacker gripande film om något ingen vill kännas vid men som finns runt oss hela tiden. Hur knasigt än Tis mamma beter så upphör aldrig deras kärlek. Ti är hela tiden kapabel att med kraft säga ifrån. En färgstark och väldigt hoppingivande film. Bra filmhandledning från SFI finns att ladda ned längst ned på denna sida. Filmen har klarat Bechdel-testet.
 

SKOLBIOSEMINARIUM

Tisdag den 14 februari 15:00-17:00 på lilla scen.

Skolbioseminariet leds av SFI:s Malena Janson, barnfilmsforskare, författare och filmpedagog. Hon fördjupar sig specifikt i Flickan, mamman och demonerna och hon har stor erfarenhet att arbeta tillsammans med barn.

 

SAMTALSTRÄFF FÖR LÄRARE OCH HÄLSOVÅRDSTEAM

Med anledning av att filmen visas på SKOLBIO för årskurs 5, 6 och 7 har vi bjudit in Margaretha Harthelius, före detta rektor och numera Förbundsordförande i Schizofreniförbundet.
Onsdag 8 februari 15:00-16:30 på Kulturhuset Dieselverkstaden.
Hon pratar om handledningen som finns till filmen och ni ges möjlighet att ställa frågor.

Schizofreniförbundet har fått bidrag för samarbete med skolor, polis, socialen, primärvård och psykiatri. Samtalsträffen avslutas med en diskussion om hur man kan arbeta med dysfunktionella familjer som har barn i skolålder.

 

OM FILMEN

I en lägenhet låser Siri, en ensamstående och psykotisk mamma, in sig själv tillsammans med sin dotter. Här är det nämligen demonerna som styr. Ti kan höra mamman när hon pratar med demonerna, hon ser mammans förändrade och slutna ansikte. Men demonerna som mamman talar med, kan Ti vare sig höra eller se.

Situationen blir farlig när demonerna tar över hela Siris värld. Livsfarlig, faktiskt. Siri är inte Siri längre. Det är som att hon själv har förvandlats till en demon. Så för att överleva tar Ti till sin fantasi och beslutar sig för att besegra mammans demoner. Hon lyckas och det slutar lyckligt.

Suzanne Osten: ”När jag var barn var det ingen som förstod vad jag var med om. Allra minst jag själv. Bakgrunden till den här historien är min egen. Jag växte upp tillsammans med en mamma som hade schizofreni. Som barn hade det hjälpt mig att veta att jag inte var ensam och att det finns lösningar. Men hur berättar man den här historien för barn? 1998 skrev jag en bok där jag förvandlade sjukdomen till demoner. Det gjorde det möjligt att behålla kärleken till mamma intakt.

Boken dramatiserades senare av Erik Uddenberg och regisserades av mig. Det blev succé! Vi har spelat historien om Ti och hennes psykotiska mamma i både Sverige och utomlands i 10 år: Sydafrika, Kanada, USA, Paris, London och andra platser.

Det angelägna i historien ligger i att se alla barn som faktiskt tar hand om sina sjuka föräldrar i verkligheten. I varje publik, varje klassrum, varje stad så finns det barn som inte vet att det inte är deras fel att deras föräldrar är sjuka. Vårt manus måste vara det första som tar sig an psykoser och schizofreni ur barnets synvinkel.

Samtidigt berättar vi också något viktigt för alla barn vars föräldrar tvingas hantera andra typer av demoner: krävande chefer, brist på pengar, alkohol, dåligt självförtroende och andra problem.

Flickan, mamman och demonerna är en både engagerande och spännande film som med ett mycket vackert foto visar kärleken mellan förälder och barn, såväl som den mellan andra vuxna och barn.

Skådespelarna som spelar mor och dotter är mor och dotter i verkligheten också vilket adderar ännu mer trovärdighet till deras agerande”.

 

SKÅDESPELARE

Esther Quigley, Maria Sundbom, Simon Norrthon, Ann Petren mfl
Foto: Sebastian Danneborn

Sverige 2016, spelfilm

Längd 90 minuter

”Flickan, mamman och demonerna” är lämplig för Årskurs 5 – 9

 

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
08-718 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Välj speltillfälle Platser kvar
2017-02-2209:30-11:00 58
2017-02-2312:30-14:00 7
2017-03-0809:30-11:00 15
2017-03-0912:30-14:00 20

Avtalskund

För att boka evenemang och se utvalda evenemang behöver du först logga in din skola eller förskola.

Ej avtalskund

Icke avtalskunder kan boka i mån av plats. Kontakta oss för information om hur man bokar, pris och andra frågor (tel: 08-718 95 31). För information om hur du skriver avtal för din förskola/skola, se avtalsinfo.
Jag heter:
*
Min e-post:
*
Mobilnummer:
*
Övrigt:
* OBLIGATORISKT FÄLT

För allas trevnad...

  • Skolbio och scenkonst är ett komplement till skolans undervisning och måste respekteras därefter.
  • Minst 2-3 lärare per 30 elever ska delta på visningen.
  • Komma i tid, dvs 15 min innan utsatt tid för evenemanget. Film och scenkonst börjar i tid.
  • Samling av elever före och efter filmvisning sker utanför SF Sicklas byggnad.
  • Under filmen/teatern är ingen användning av mobil/I phone, I-pad etc tillåten.
  • För allas trevnad undanbedes läsk, mat och godis. Inget insläpp efter att föreställningen har startat.

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram